Ingen udsendelse

wait-wheelVælg udsendelse i listen
00:00

00:00:00
00:00:00
00:00:00
R
×
|
<
F
00:00:00

Tørvearbejderne i Åmosen

Picasso i kold sømandskrig i København

Stemmer fra fortiden – havnearbejdere i Københavns havne

Modstandskamp og klasse­kamp under besættelsen

Olivia Nielsen

Qullissat - Grønlands første arbejderby

Fagligt aktiv på B&W

International Workers Aid

Julius Bomholts liv og virke

Da de spaniens-frivillige vendte hjem

Tørvearbejderne i Åmosen

I dette program ser vi nærmere på udvinding af tørv i Åmosen på Sjælland, hvordan det var at grave tørv, og hvordan livsvilkårene var for de mennesker, der arbejdede her.

Åmosen er Sjællands største lavmose. Den ligger tæt på Dianalund mellem Slagelse og Holbæk og strækker sig over næsten 37 kvadratkilometer.

Tørv kan bruges som brændsel, og det har man gjort i hundredvis af år. Men først og fremmest kom der gang i tørveproduktionen under og efter Anden Verdenskrig, hvor det ikke var muligt at importere kul og koks. I denne periode strømmede tusindvis af arbejdere til Åmosen for at tage arbejde som tørvegravere,

I udsendelsen medvirker Jørgen Mogensen, som er leder af Dianalund Lokalarkiv, og som har skrevet en række bøger om lokalområdets historie. Vi har også talt med et par af de mennesker, som selv arbejdede i tørvemosen.

Produktion

Tilrettelagt af Amanda Bomholdt og Åge Skovrind.

Radio Stjernen

...er en podcastserie fra Selskabet for Arbejderhistorie (SFAH). Vi bringer indslag om arbejder-bevægelsens faglige, politiske, sociale og kulturelle historie i Danmark og udlandet.

Radio Stjernen er udgivet med støtte fra Kulturministeriet.