Stemmer fra fortiden – havnearbejdere i Københavns havne
Løsarbejde, et nærmest slavelignende mønstringssystem, akkord-betaling og ikke mindst slid og slæb og til tider også losning af farligt gods. Alt dette kendetegnede havnearbejderens hverdag langt op i det 20. århundrede.
At blande sig og forlange ordentlige forhold kunne også gøre livet usikkert for havnearbejderne.
Alligevel blev en stor del af dem hængende det meste af deres arbejdsliv. For én gang havnearbejder, altid havnearbejder, som flere yndede at sige.
Og ’havnens gamle drenge’ taler med både iver og stolthed om den del af deres liv, der også rummede liv og glade dage, frihed og kammeratskab. Og kampe, der skulle kæmpes for at få bedre forhold.
I denne udsendelse møder du de nu afdøde havnearbejdere Carl ”Gummistøvle” Hansen, Leo Bjergsted og ”Store” Bent Christensen. De fortæller om at være havnearbejder i Københavns havne helt tilbage til efterkrigstiden og frem til den tid, hvor mekaniseringen og udviklingen tog fart, og containerskibe begyndte at gøre deres entré og forandrede vores havne for altid.
Nok var der aflastning for havnearbejderne forbundet med udviklingen. Men den skar samtidig kraftigt i arbejdsstyrken.
Fortællingerne er et særegent indblik i et arbejde og en kultur, der var under stærk forandring – og i dag er stort set forsvundet. Fortalt til deres yngre kollega, Søren Nyegaard, som har stillet de gamle optagelser til rådighed for Radio Stjernen.
Læs mere:
Er du interesseret i andre havnerelaterede erindringer – mens vi venter på Søren Nyegaards bog om havnearbejdere i Københavns havne?
Søg fx efter bogen ”I Dokkens verden” med tidligere arbejdere på Aarhus Flydedok, der lukkede i 1999, redigeret af Kirsten Folke Harrits og Ditte Scharnberg.
Eller følg det nuværende forskningsprojekt ”Stemmer fra værftet” via: stemmerfravaerftet.dk
Havnearbejderstrejken i 1982-83 er beskrevet i leksikon.org: leksikon.org/art.php?n=1074 og kort i Danmarkshistorien.dk’s artikel om daværende, konservative arbejdsminister Grethe Fenger Møller: danmarkshistorien.dk/vis/materiale/grethe-fenger-moeller-f-1941
Strejken blev også undervejs flittigt dækket af Arbejderen, som du kan læse i den her artikel: arbejderen.dk/historie/1982-1992-det-nye-roede-dagblad-stiller-sig-konsekvent-paa-de-kaempendes-side
Historien om containeren kan du blandt andet læse om via: berlingske.dk/business/boxen-som-aendrede-verden
Og i Marc Levinsons bog ‘The Box – How the Shipping Container Made the World Smaller and the World Economy Bigger’